djupt inlägg om ångest

Detta är inte 100 % hästrelaterat men det har med hästar att göra.
 
Det är inte många som vet detta, det är för att jag nästan skäms över att ha det såhär.
Men jag har flertalet gånger fått "diagnosen" grav ångest från flera psykologer, gått med i ångestgrupper och fart in och ut hos olika hjärnskrynklare på grund av min ångest.
Det är inte ångest över att jag har för mycket att göra eller för lite kompisar eller presterar dåligt blablabla.
Jag lider av dödsångest, rädslan av tanken på att dö.
 
Ända sedan jag gick i 6an så har denna ångest varit en fett stor del av mitt liv, upptagit en stor del av min vakna tid och väckt mig på nätterna.
Många förstår inte oss med ångest och säger "men vafan, du är bara si och så gammal, tänk inte på det, snap out of it"
Men så enkelt är det inte.
Jag kan bara beskriva utifrån mig själv men såhär är det för mig:
 
Jag kan vakna mitt i natten, kan inte andas, huvudet bränner som tusen eldar, mitt hjärta rusar alternativt slår enormt oregelbundet, jag svettas, brinner, kallsvettas, kan inte röra mig, gråter i ren panik, jag vill bara skrika rätt ut, springa så långt mina ben bär men paniken ökar när jag inser att hur långt jag än springer så kommer jag inte undan den dag då mina nära och kära försvinner och den dag det blir min tur.
Under mina värsta perioder så upptar det varenda vakna sekund, håller mig vaken hela nätter fram tills jag kan somna mitt på dagen av ren utmattning, dessa dagar kan jag aldrig få ro, jag går runt som en osalig ande, sätter mig ner i ett par minuter och sen är jag uppe igen, under de värsta attackerna har jag velat klösa ögonen ur mig själv och slitit mitt hår, sovit bredvid min mormor trots att jag då varit kanske 17-18 år. Min mormor och mamma har otaliga gånger fått hålla om mig hårt och fått sitta och känna sig helt hjälplösa för att de vet att vad de än säger eller gör så mår jag inte bättre, de har stått ut med mig och stöttat och hjälpt mig alla gånger jag behövt gå hem från skolan för att jag inte klarat av det.
De värsta perioderna, som jag beskrivit ovan kan hålla i sig i månader, då blir jag isolerad, pratar bara med mina närmaste kompisar och umgås extremt mycket med min familj, kan börja gråta när jag ska åka ifrån mormor och hem till mamma och tvärt om för att jag är så rädd att det är sista gången jag ser dem.
 
För ett par somrar sedan hade det gått ca 4 månader och jag fick en remiss till en "specialist" som jobbat med ångest i hela sitt liv osv och började en utredning för att få antidepressiva tabletter. Dock så fick jag höra att de första månaderna så skulle min ångest trappas upp och bli "7 resor värre" och det avskräckte mig rejält!
Bestämde mig trots min ångest för att avstå från tabletterna.
 
Men vet ni vad som hållit mig på fötter utom mina nära och kära?
Jo! hästarna.
Alla mina hästar har fungerat lika bra som terapi som för allt annat.
Dock har alltid min ångest funnits där.. Tills nu.
 
Den dagen Richie rullade in på min stallplan var den lyckligaste dagen i mitt liv sen jag fick min ångest.
Sedan den dagen har jag inte haft en ångestattack, inte fått panik eller vaknat på nätterna.
Richie är inte bara min  bästa vän och själsfrände, han gör mig PSYKISKT hel.
Att han har kommit in i mitt liv har gjort mig tillfreds och lycklig med livet, trots att dagar kan vara skit så gör han dem alltid bättre, att bara stå inne i hans box och rykta, gosa eller se på när han äter gör att jag blir alldeles varm.
Jag tror att Richie är just det jag behövde för att finna friden och ron till att orka läka alla år som sårat mig både själsligt och mentalt. Jag känner mig inte längre som ett psykfall med en tickande bomb inom mig, jag känner mig lugn, tillfreds och har som sagt funnit ro.
 
Det är inte bara jag som märkt hur positivt hästarna har påverkat mig, både mamma och mormor trodde ju ett tag att jag skulle spåra ur totalt och bli något alldeles hemskt, ett tag så hade jag ju destruktiva tankar och min ångest och rädsla för döden fick mig att tänka att om jag dog så hade jag sluppit ångesten, mamma stackaren var alldeles uppriven och orolig för mig och hon säger än idag "hade du inte haft hästarna så tror jag inte att jag vill veta hur du hade slutat"
Och de flesta märker det speciellt nu när jag har Richie, jag var på väg att drunkna, men han drog upp mig, han är det där underbara andetaget man tar efter att ha varit lite för länge under vattnet.
 
Därför tänker jag aldrig släppa Richie ifrån mig, han har gjort mitt liv, för första gången på 9 år, helt ångestfritt...
 
 
 
 

nöjd häst

Idag var det dressyrträning för Cicci.
Red med halsförlängaren och jag säger två ord: NÖJD HÄST!!
Det blev mycket behagligare för både mig och honom, han kom igenom sig och jobbade riktigt med ryggen HELA passet, blev så trevlig att rida så det finns inte ord, och mycket trevligare för mig att slippa bråka med honom om just formen, jag vill ju så gärna att han ska jobba med ryggen men det är inte alltid vi har samma åsikt.
 
Idag kunde jag koncentrera mig mer på hans placering, att han inte skulle tränga emot min innerskänkel, att han skulle ha jämnt stöd på bettet och att han skulle gå fram fram fram!
Och han verkade tycka det var jättekul att få jobba!
Väldigt positiv och taggad genom hela passet.
 
Målet är ju att få precis samma känsla utan halsförlängaren men det är en bit fram tills dess, han måste få mer styrka och få in tänket att det faktiskt blir lättare om han lyssnar, väntar och jobbar med ryggen. Han har ju en tendens till att bli stark och lägga sig i min hand, detta kände jag inte av idag!
 
Imorgon kommer Hasse och kollar igenom honom så får vi se vad han hittar!
Sen har han ju säkert ett par dagars vila framför sig, jag tycker inte jag gör annat än att låta honom vila just nu höhö!
Men det kan behövas mycket små vilor för honom just nu när han blir riden på ett helt annat sätt. I helgen är det ju träning för Katta, det ska bli mycket intressant, har aldrig tränat för henne innan.
 
Men nu ska jag slänga i mig lite mat och sen blir det att lägga sig och kolla på film!
 
Bjuder på bilden...
 

When i fall off

 
typ såhär är det!
Någon mer som känner igen sig? ;D
Dock skulle jag vilja säga att i mitt fal så har tränaren sett ut typ som min mamma med tanke på vurpan jag blev bjuden på :P

Shopping på Hööks!

Eftersom jag ska bygga upp Richies triangelmuskler igen så krävs mycket lång-låg /fraåt-nedåt ridning och arbete för Richies del, så idag har jag shoppat lite hjälpmedel till att underlätta för mig att kunna jobba honom på korrekt sätt.
 
Longeringshjälp: utan en massa onödiga remmar och väldigt enkla medel ska denna simpla anordning hjälpa mig att få honom att jobba honom på lina i just den formen han behöver, detta gör att det är mer lönt för mig att variera mellan uppsuttet arbete och arbete på lina.
 
Halsförlängare:
Detta är en mildare variant av gramanttygel som innebär färre tyglar för mig, men ändå hjälp för Richie, denna spänns i sadelgjorden och genom bettringarna upp i nacken och har en elasticitet som gör att han får utrymme att stretcha ut sin hals men som bjuder in honom på ett trevligt sätt att söka sig neråt och framåt.
 
Sedan köpte jag även ett par nya ridhandskar från CRW, mina har ju gått sönder och jag älskade dem, färgen jag hade fanns inte så jag tog ett par andra men de blev lika snygga dem :D
 
 
 

Ny sadel bestämd

Nu är det ju så att sadeln jag köpte till Richie gjorde mer skada än nytta, triangelmuskeln som finns precis bredvid manken ska ju vara ganska fyllig på både sidor men på Richie är de nedsjunkna, detta beror på att sadeln trängt och på det sättet strypt blodtillförseln under ridning så inga muskler kan byggas upp.
Detta gör ju att jag nu kommer ge Lena min Kieffer och få min Prestige GP lite billigare men det ska ändå till ny sadelgjord, nya stidläger och kombinationspadd.
 
Sadeln jag provade ut ligger bra, den är lite vidare så att triangelmuskeln ska få plats att vidgas, jag fyller ut den med en kombinationspadd som ger musklen lite mer svikt så den inte blir nedträngd under ridning.
så nu ska jag börja bygga upp de musklerna igen, Hasse kommer som jag skrivit ett par gången den 28e och kollar igenom efter låsningar osv, ska också försöka få ut en massör.
 
Men nu blir jag som sagt nästan 5-siffrigt fattigare men det viktigaste är att jag vet att Richie inte får ont när jag rider!
 
På bilden är den sadeln jag ska köpa, fast min är svart!
 
 
 

Hoppträningen i Torsdags

Idag var det inte lika roligt att hoppträna kan jag medge, det var mycket småsaker som fick det att kännas dåligt.
Han skötte sig helt okej, dock fick han för sig att han skulle springa på sidan ett par gånger, men då fick han bara snällt lägga en liten volt och komma igen direkt, hindrena var så små så det klarar han liksom i skritt.
Sen så hoppade vi på en volt och ett par gånger så kom vi helt fel och återigen blir jag hoppad ur sadeln, rätt rejält så ena gången hänger jag på trekvart och bara väntar på att tugga grus, men snäll som han är så saktar han ju av när han känner att jag inte är med.
 
Denna hoppträningen vill jag helst bara stryka ett streck över, han skötte sig bra och han speglade mig väldigt bra, hindret han sprang åt sidan på var det sista i en linje med 3 hinder, över mittenhindret som var en oxer hann jag inte riktigt räta upp mig och rama in honom så det var antagligen därför som han inte hoppade det.
 
När vi la ihop allt till en bana så gick det mycket bättre men jag ska ju inte säga att jag är nöjd över min insats, Richie gjorde så gott han kunde med klumpen Emelie på ryggen men det har bara gått 2 månader så jag ska inte klaga, jag förväntar mig inga underverk på dessa 2 månaderna :)
 
Kommentarer från träningen:
 
"Emelie, ta inte detta på fel sätt men din häst är ju inte graciös precis, det är ju mycket jobb med att svänga och lägga honom rätt för dig, han har ju inte riktigt styrkan än"
 
" Jobba mycket med snabba övergångar och mycket upphöjda trav och galoppbommar"
 
" Det händer saker hela tiden, det ser redan så mycket bättre ut än första gången jag såg dig hoppa honom"
 
Så jag fick lite bekräftelse på att jag har gjort ett helt OK jobb med honom än så länge i alla fall, det är ju roligt :D
 
 
Skillnad på grimmor? till vänster, storlek mini, till höger storlek Richie xD

hoppträningen i onsdags

I onsdags provhoppade jag den nya sadeln och nu har jag bestämt mig, en Prestige GP kommer bli Richies på måndag, svider lite på mitt skrala konto men det är det värt. Kommer gå in mer på detta i inlägget om dagens shopping :)
 
Åter till ämnet, i Onsdags hopptränade jag för Jossan, det var ganska mycket lydnad, travhinder mitt i banorna och mycket svängar. Richie hoppade mig ur sadeln x antal gånger innan vi fick till ett bra flyt men han tyckte att det var så roligt!
Dock tyckte han att det var lite för roligt, förhållande hjälper, nääh jag lyssnar inte på dem tyckte han, men efter några stränga förhållningar gick det mycket bättre!
 
Jossan tyckte att vi var väldigt duktiga, vi hoppar ju bara typ 60 än så länge men tills vi kommit ihop oss är det lika bra så att man slipper ha en massa höjd att tänka på när man ska tänka på att lägga min stora kluns fint på hindrena :)
 
Var så nöjd med honom, det blev mycket morot.
Han är så rolig, skulle ta av honom senskydden så stog han lite dumt till så jag tänkte att äsch, och så kröp jag under magen på honom istället, tror ni han brydde sig??  klart han inte gjorde, jag har ju världens snällaste kluns :D
 
 
Han får gärna hälsa på mig och ge mig lite pengar höhö..

hoppsan

oj nu har det gått ett par dagar och kag har inte bloggat men lugn go vänner, när jag kommer hem från stallet ska jag skriva om hoppträningarna och dagens pass :)

Our story..

Så hur blev det nu så att jag står som ägare till världens finaste häst?
 
Det började med att jag satt  på internet och kollade runt efter läger jag kunde åka på med min dåvarande häst, Chesney i utbildningssyfte.
Jag hittade stall bokeslätt och valde att anmäla mig och åka dit.
Väl där så är det klart man kollar runt lite på hästarna som bor där och då så jag Richie, det var en man som hade honom på läger då.
Tycker ju mycket om större hästar så jag blev ju så klart fast.
Kikade in Richie lite extra under de 4 dagarna jag var där och kände direkt att nästa år ska jag hit och honom ska jag önska!
 
Sagt och gjort, önskade honom året därefter på mitt läger där jag skulle vara i 7 dagar.
Det första jag tänkte när jag skulle hämta honom i hagen var "oh fuck, vad har jag gett mig in på, han var ju större än jag minns honom"
Men på väg från hagen så var han ju snäll och go så jag tänkte att jag försöker ändå.
Och jag ångrar verkligen inte att jag gjorde detta, det klickade DIREKT, det var som om två pusselbitar äntligen hittar varandra och blir till en större helhet.
Efter några dagar med Richie frågade jag om han var till salu.
Svaret var "till rätt pris" och Malin och Bettan sa ett pris.
DÄR satte de mitt huvud i hårdarbete, hur skulle jag få ihop pengar?
 
Efter lägret gick det ett par veckor och då ringde jag Malin och sa att jag var seriöst intresserad, det var inte bara som jag sade, jag blev lovad att Malin inte skulle sälja honom till någon annan utan att säga till mig först så jag fick chansen först.
 
Jag skaffade ett jobb, som telefonförsäljare på Call4U. Jobbade varje ledig dag efter skolan, för det mesta helger och ibland, när vi inte hade något att göra på praktiken så jobbade jag istället. Alla pengar som inte gick till räkningar sparades undan. Pengarna lades på hög och det tog inte lång tid innan jag började närma mig målet.
 
Varenda dag tänkte jag på Richie, saknade honom och önskade att jag bodde närmare. Vid jul 2012 så hälsade jag på min goda vän Jonna, som jag lärde känna under veckan på bokeslätt så fick jag rida Richie ett par dagar och då blev jag ännu mer säker på att det var Richie, ingen annan.
 
Tiden gick och snart var det dags för ännu ett läger, samma läger som förra året och jag fick rida min fina igen, det var en av de bästa veckorna i mitt liv, lite spontant så bestämde jag mig för att åka på hopplägret som var veckan efter och på så sätt få lite mer tid med Richie.
 
Några månader senare så kände jag hur det började närma sig, vi besiktigade honom och han dansade igenom den utan några anmärkningar.
Efter ännu ett par månader så ringde Malin och frågade om jag kunde komma och hämta honom lite tidigare än planerat för hon hade hittat en jättebra ersättare.
Pratade med mormor och det var typ över hennes döda kropp att jag skulle skaffa en häst trots att jag betalade allt själv och har ett jobb!
Hon sa åt mig att har jag råd med häst kan jag skaffa egen lägenhet med.
Sagt och gjort, jag åkte och kollade på en lägenhet men på något sätt kändes det väl som att mormor insåg att jag menade allvar så vi kom överrens att jag skulle få ta hem honom, OM jag skaffade bil!
 
den 30e november rullade vi ner mot Sölvesborg och hämtade det finaste jag någonsin haft, min bästa vän och själsfrände. nästa torsdag har jag haft Richie i min ägo i 2 månader, hemskt vad tiden går fort!
 
Jag vet dock att jag aldrig varit så lycklig i hela mitt liv, Richie ger mitt liv en helt ny mening, jag lever för honom, jag jobbar och sliter, för att kunna vara med honom, är i stallet nästan all ledig tid, för att han gör mig hel, han ger mig lugn. Dagen kan varit skit varenda minut på dygnet, men så kommer man till stallet och ser sin bästa vän där i boxen och allt som var skit bara försvinner och bleknar, för Richie lyser upp min tillvaro. Känslan att kunna känna en sån kärlek till sin häst är en gåva. Jag lovade mig att aldrig känna så varmt för en häst efter att min fina Golden Grant åkte hem men så kommer Richie och river varenda försvarsmur jag byggt upp, han är mitt allt, mitt liv, och jag släpper honom aldrig..
 
 
 
 

ut i skogen

Idag var jag ute i skogen med Richan.
Red bara en liten vända bara för att det var fint väder ute.
Solen sken, det blåste lite rått men vad gör det när hästen är lycklig och pigg med spetsade öron och tycker att livet är bra roligt?
Han var så pigg och på, nyfiken på allt men höll sig på sin plats, så där skrittade vi med långa tyglar och världens mest belåtna suck kommer från Richie, åh mitt hjärta värker så jag älskar min fina häst :')
efter en bit så kom det en fin sträcka så på väg bort travade vi och på väg hem så kände jag att "äsch vad fasen vi tar en galopp med" så fattade vi galopp och han kom fram i en fin, rund och rytmisk galopp, han tyckte det var så roligt!
 
När vi kom hem så blev det morot, klapp och puss på mulen och sen in i boxen och äta mat!
Tänkte försöka komma ut i helgen med på en lite längre runda om vädret tillåter!
 
Ikväll ska jag iväg så inlägget om hur jag träffade Richie får komma imorgon istället :)
 

Svar på era frågor

Hur länge har du bloggat?
- Jag började blogga i Mars år 2012, jag tror att jag började blogga på allvar efter att jag förstörde ryggen efter min avramling på Depa.
 
Har du några mål inom ridningen?
- Ja, att bli så bra som möjligt, att få så många timmar i sadeln jag bara kan och ta varenda pass som en möjlighet att bli bättre. Jag har aldrig haft som mål att hoppa OS, men det hade varit rätt kul att någon gång i framtiden hoppa SM, kanske inte med Richie med med någon framtida stjärna :)
 
Hoppning/dressyr?
- Jag antar att det är meningen att jag ska välja vilken jag gillar bäst? Hoppning, helt klart! trots att jag är livrädd så fort hindrena kommer upp emot 90 cm men jag älskar känslan när man litar helt och fullt på sin häst och klarar det! Dock så har jag börjat få upp mina ögon mer för dressyr nu, tycker det är riktigt givande! :D
 
Hur länge har du ridit?
- Jag har ridit i hela mitt liv. Jag minns faktiskt inte något skede i mitt liv då jag inte ridit, har alltid brunnit för hästarna, men ca 17 år har jag ridit :)
 
Vad är det bästa med Richie?
- Det bästa med Richie är att han är så otroligt snäll! Jag menar, vilken häst skulle inte få panik när ridhuset blir kolsvart mitt i en galopp? Jag hade det om jag hade vart häst! Men inte Richie, han saktar ner och går snällt med mig till dörren. Jag älskar att jag kan göra allt med honom, gå ut i skogen i bara grimma och grimskaft, longera, rida utan stigbyglar med långa tyglar när det blåser så att det knakar i ridhuset. Så det bästa med honom är nog att han är så snäll, och att han är just han såklart! :D
 
Vad är era planer för framtiden? Ska ni tävla något?
- Ja tanken är ju att vi ska komma ut på tävlingar både inom dressyr, hopp och vem vet, vi kanske ger oss på terräng och distans med? Jag ser bara möjligheter med Richie och han tycker att allt är roligt! Jag ska faktiskt börja övningsköra för att kunna ta ett utökat B-körkort så att vi kan åka runt på lite tävlingar!
 
Vad är ditt högsta mål tillsammans med Richie?
- Mitt högsta mål tillsammans med Richie är svårt att bara dra rakt av så jag får dela upp det lite:
I Hoppningen är mitt högsta, långsiktiga mål att hoppa LA, alltså 120 cm, men innan vi når dit är det flera år av träning och nötande,
I dressyren är målet att ta oss så långt vi bara kan komma, har fått höra att det är jag som sätter gränserna så jag antar att jag siktar iaf mot MSV dressyr.
Andra långsiktiga mål är att prova på distans och terräng, starta någon debutant i fälttävlan och prova på distans, sen får vi se vilken gren jag väljer att ha som huvudsaklig gren :D
 
 
Tack så mycket för alla frågor, det var bra frågor ni kom på, nu får det väl gå ett tag så får vi se om jag slänger upp en frågestund till, kanske gör det i samband med besöksrekord?
Vi får se!
Tills dess så får ni kika in här och fortsätta läsa om min och Richies resa tillsammans, imorgon tänkte jag skriva om hur vi träffades, om tiden jag kämpade för oss och hur jag till slut stod som ägare på honom! :)
 
 
 
 
 
 

hu vad det blåser

Det blev ingen uteritt idag, det blåste så det bara knarrade i väggarna så det blev lite longering i ridhuset istället.
Fokus låg på att han skulle svara på mina kommandon så kvickt som möjligt, han var väldigt duktig på skritt-trav, galopp-trav och trav-skritt dock var det lite kinkigt med trav-galopp och skritt-halt. men det tog sig ju längre in i passet vi kom :)
longerade ca 20 minuter, ungefär 10 minuter per varv i 5 minuters intervaller.
Han blev lite busig när vi skulle galoppera, han körde ner huvudet och gjorde världens fulaste och mest halvhjärtade skutt haha! såg ut som en bock-stegring typ, gud vad ful han var då haha!
Men han tyckte att det var sååå roligt och travade och galopperade på fint.
 
Det är nyttigt och roligt för mig med att se honom från marken, och jag gillar verkligen galoppen han visade mig idag, hade en egen bärighet och var rund och rytmisk, så känns det även  när jag rider.
Dock så är traven något jag kommer börja lägga mycket fokus på så fort Hasse varit här, han kändes lite mindre villig att sträcka ut osv så det blir mycket tempoväxlingar, riktigt stora ökningar och riktiga samlingar.
Jag som brukar hata vinter och kyla, det märker jag inte av när det är dags att åka till stallet, blir så varm av att se min drömhäst stå där i sin box och kolla på mig, fina hjärtat <3
 

denna sadeldjungel..

Jaha nu har min mormors syster varit ute och provat ut sadlar till Richie.
Hon hade med sig en hel bil med sadlar men endast två var det som hon kunde tänka sig att han kunde ha, och detta med hjälp av kombinationspadd.
De som passade var en Wintec syntetsadel och en Prestige, stor kontrast? ja lite kanske..
Provred i Wintecen direkt och jag kände på en gång att aldrig, det kommer aldrig gå, dåliga stöd för knä och skänkel och mina hoppläder gjorde att jag kom utanför sadeln med knäna, big NO.
Provred prestigen igår och den kändes nästan som om den hade för mycket vid knäna och på fel plats.. men det är nog en vanesak det med, när jag slutade tänka på det blev det bättre men då hade jag ju dressyrläder med..
 
Det var värre med Richies sadel än vad jag trodde, visst den har legat i bakvikt, det beror ju på att den är för trång, men det jag fick lära mig igår är inte kul. Richies Triangelmuskler, muskeln vid sidan av manken, den har brutits ner, den har inte fått någon blodtillförsel vid ridning så den är urgröpt, så Richie har två fördjupningar, en vid var sida av manken.. Nu hoppas jag prestigen funkar i hoppningen för där har han plats att bredda sig.
 
Så det Lena rekommenderade var egentligen barbackaridning och tömkörning, dock så är barbacka uteslutet, dels för att jag inte kommer upp barbacka på honom hur jag än bär mig åt, möjligtvis om jag hoppar ner från läktaren ;P och dels för att jag känner att jag inte har sån himla lust att glida av från den höjden, min rygg hade inte gillat det alls.
Men jag ska se om jag kan få tag i tömköringsgrejer att låna eller köpa väldigt billigt, och sen ska min tränare få lära mig det, för jag ska se till att musklerna byggs upp om det så ska ta mig all min tid.
Jag kunde också, med den breddade sadeln fokusera mycket på att han ska jobba med ryggen och mycket långt-lågt så det blir också en prio nu.
Blir så ledsen, OK att sadeln kanske inte passar optimalt men att musklerna ska ta skada av det.
NEJ nu blir det nya tag!
 
Hasse kotknäckare kommer den 29e och då får han kolla igenom honom och sen så blir det fullt fokus på hans rygg.
 
 
 

Tur att man har en snäl häst..

Igår när jag red så blev det ännu en gång strömavbrott, men i RIDHUSET!!
mitt i galoppen så blev allt bara svart.
Paniken bara brast ut i mig, mörkrädd och en bra bit upp på en häst vars reaktioner jag inte vet om!
Men jag hade ju inte behövt oroa mig, jag är övertygad nu om att en snällare häst, det är en död häst..
Richie saktar ner till trav, ner till skritt, stannar och låter mig hoppa av, inte spänd eller ens ökad andning utan han bara låter mig leda honom till dörren men hjälp av en ficklampa på mobilen, står snällt lös medan jag öppnar dörrarna och går med mig som om inget hänt.
Fick skritta av honom för hand ute på stallplanen, han kunde ju inte bara ställa sig i boxen efter det passet.
Efteråt när jag ställt in honom i boxen så insåg jag att mitt hjärta fortfarande bankade superhårt i bröstet på mig, och darrade på benen gjorde jag.
Men blev helt varm av lugnet som Richie utstrålade, inte ett öra rörde han när allt hände på mindre än bara några minuter.
Stolt matte, JA!
 
Men passet var mycket givande dock tyckte Richie att jag var såå jobbig. Jag gjorde små volter vid varje bokstav, först i skritt i både höger och vänster varv. Sedan gick jag över till trav och gjorde samma sak. I galoppen så gjorde jag istället en volt i varje hörn i båda varven, han trampade på fint och man kände att han fick ta i lite för att orka hålla galoppen, men det var ju det som var målet, en lösgjord häst som kämpar på. i skritt och trav går han nu riktigt fint i form, galoppen kommer stundvis men har fått beröm för att han redan blivit snyggare i kroppen sen jag fick honom :)
 
Nähe nu ska jag ta och skriva ett inlägg om sadelprovningen och hur det ser ut just nu, det var värre än jag trodde.
 

Strömavbrott och sockerbitar

Idag så blev det ett kort strömavbrott i stallet, det är så roligt, Richie brydde sig inte det minsta, jag höll på att avlida, är ju så mörkrädd haha!
Richie kunde verkligen inte bry sig mindre!
 
Inne i ridhuset så värmde vi först upp och kollade så att gas och broms funkade, gasen funkade definitivt, lite värre med bromsen men den kom senare. Han har blivit så mycket känsligare för mina vikthjälper osv. När han kom hem så fick jag verkligen ta i för att han skulle sakta ner, nu räcker det med att jag rätar upp mig och han lyssnar, känns så bra att det går så fort framåt, men det är ju i början man märker som mest förändring! :)
 
I alla fall, sen så gick jag på sockerbitarna och det jag fokuserade på var att han skulle ha samma galopp hela tiden, det var sockerbit - 3 galoppsprång - sockerbit och i början gick det bra men ju längre in i övningen vi kom desto kaxigare blev han och tyckte att han kunde själv och ville inte lyssna, det slutade med att jag släppte stigbyglarna, satte mig djupare i sadeln och höll om extra mycket och höll en stadigare hand och då gick det direkt!
 
Älskar känslan när man har ett problem och lyckas lösa det, ååh jag är så taggad att träna och träna, många timmar i sadeln och tävlingar :D
 
 
 

Drar igång en frågestund

Tänkte att jag skulle dra igång en frågestund här på bloggen!
Kommer svara på alla frågor som ni kan tänkas ha om mig, Richie eller något annat!
Frågestunden avslutas på söndag och då kommer alla svaren ut :)
 

Det tar sig

Idag vankades det dressyrträning igen och jag måste säga att det tar sig!
Idag så var han såå fin. Red utan stigbyglar hela passet så jag fick mig rätt bra träning jag med!
I skritten och traven är det jättemycket bättre med det ärliga stödet, han bär sig mycket bättre, håller stödet bättre på yttertygeln och söker sig framåt-nedåt på ett helt annat sätt nu!
I galoppen kommer det stundvis men där är det fortfarande en hel del arbete kvar, han ska få upp styrkan osv, men det kommer bli så mycket lättare nu när jag får en ny sadel på lördag som passar perfekt!
 
Han har även blivit mycket bättre på att stå kvar i boxen när jag säger till, innan han jag stått en bit ifrån men fortfarande mitt framför boxdörren, idag gick jag därifrån, han gick ett par steg men han gick inte ut ur boxen längre än att hans hals stack ut, han ville ju kolla vad som hände därute. Det var så himla gulligt, han stog själv med vidöppen boxdörr när jag skulle hänga in min sadel och då såg jag från dörren att han väger över och ska precis ta ett steg, det räcker med att jag säger till honom så ställer han sig tillrätta och tar inte ett steg, duktig pålle!
 
Men det som gjorde att jag dog söthetsdöden idag var att när lektionen var slut så skulle Cicci släppa in ett annat ekipage som skulle träna och det blåste som bara attan!
Typ alla hästar blev skiträdda och vände rätt och galopperade därifrån, Richie han bara stod där med spetsade öron och kollade på dem som för att säga "varför springer alla? vi skrittade ju nyss av!"
Min pålle är så sööt <3
 

En månads träningar för Richie

Under en månad så rider jag minst 8 dagar för tränare, det är ganska mycket, men jag tycker att det är extra viktigt nu i början när allt är nytt för oss båda, jag behöver folk att bolla med och jag älskar att träna för tränare för man får alltid något man kan jobba på till nästa träning.
I alla fall, så här ser en månads träningar ut för Richie.
 
Vecka 1:
Måndag: Dresyr för Cicci
Torsdag: Dressyr för Cicci
 
Vecka 2:
Onsdag: Hoppning för Josefina
Torsdag: Förberedande hoppning för Sara
 
Vecka 3:
Måndag: Dresyr för Cicci
Torsdag: Dressyr för Cicci
 
Vecka 4:
Onsdag: Hoppning för Jossan
Torsdag: Hoppning för Sara
 
Som ni ser så blir det 2 hoppningar i rad för Richie var 4e vecka, men det är inte så farligt, för eftersom jag är medveten om hur mina träningar kommer se ut så kan jag se till att jag inte rider döhårt den ena dagen osv :)
Tycker det är ett bra upplägg, de veckorna jag bara tränar dressyr försöker jag få in iaf en dag med bommar, sen om jag får tillfälle att ta några skutt klagar jag inte, annars går det suveränt med varannan vecka på den nivån vi är på för tillfället :)
När jag har hoppning/förberedande så fokuserar jag extra på dressyren när jag rider själv.
 
Sen så har Richie minst en dag med komplett vila och en dag när jag bara skrittjobbar honom, ibland får han en dag mer vila, som t.ex denna veckan har han vilat igår och idag och då för att det var planerad vila igår och idag ska jag träffa en vän som åker tillbaka till USA på fredag som blir iväg ett helt halvår nu, då låter jag gärna honom vila för att kunna umgås med henne :)
Sen så försöker jag att ha honom riden 4-5 dagar i veckan, hur sent det än blir så rider jag, även de dagar ridhuset är upptaget till 21-22 :)
 
Ska sätta mig ner med mitt nya skrivblock nu och brainstorma internet efter en massa inspirerande övningar jag kan göra med Richie, är så taggad så det finns inte! :D
 
Har ni något speciellt upplägg för era hästar? :)
 
 
 

Mycket som händer nu!

Nu är det mycket som händer för Richie inom kort tid.
 
På lördag så ska han äntligen få en ny sadel utprovad, var lite bitter att behöva lägga pengar på sånt redan när jag redan köpt en sadel för 3000 till honom liksom. MEN då får jag chansen att hitta en sadel som han verkligen kan ha även om han musklar om sig och som förhoppningsvis är lika bra för mig som denna är. Älskar min Kieffer, där skänkeln är, där ligger skänkeln, ingen rubbar den! Men som sagt, ska bli skönt att få det gjort så att jag kan börja rida riktigt ordentligt utan att behöva tänka på bakvikten!
 
Den 28e så kommer Hasse kotknäckare, han ska kolla igenom Richie och åtgärda eventuella låsningar osv, har en liten misstanke att han har ett par i bakdelen alternativt där sadeln legat i bakvikt, han känns lite ovillig att verkligen jobba med ryggen när man sitter ner i traven/galoppen osv men det märker vi!
tycker de 400 kronorna det kostar är väl investerade pengar, jag får loss det Hasse kan åtgärda i samband med den nya sadeln osv, passar ju utmärkt!
 
Den 1 februari är det träning för Katta för första gången. Har aldrig tränat för henne innan men nu blir det en 75 minuters träning med bommar, markarbete och sits i fokus, jag är förväntansfull!
 
Det är det lite större som händer nu, sedan är det ju mycket träningar osv som jag har, kommer alldeles strax om ett inlägg om hur träningarna ser ut för Richie på en månad, tränar ju för tränare ca 2 ggr i veckan :)
 

Because i love him...

Because I love him
I need him
Like Earth needs the sun
I need the one I love
To keep my hope bright
My head right
My heart fighting on
Until I am back in his arms

Because I love him
I need him
Like summer needs rain
To grow and sustain each day
I hear him singing
And bringing his strength to my soul
Until I am back in his arms 

Miles apart
Yet still my heart
Can hear his melody
I'm more that sure
That I can't endure
Without his love for me

Because I love him and need him
Like I need to breathe
Did Adam need Eve like this
Now I see clearly
I nearly gave up all I had
So whatever our differences were
I'll bid them goodbye
I'll give love a try
And all because I love him

 

 

svar på kommentar



svar; tack så jättemycket, det värmer att höra positivt om sin häst, jag ser fram emot all träning och tävling 2014, vi lär ju stöta på varandra, ha det så bra :D


blir så glad när folk kan vara glada och positiva mot varandra, det är sånt klimat man vill ha :)

Hur ser jag på hästhållning/ledarskap?

Sista inlägget innan jag stänger ner datorn för idag!
 
Jag tänkte skriva lite hur jag ser på hästhållning, hur jag anser och väljer att uppfostra min häst och lite förklaring till varför jag tänker och gör som jag gör.
Kommer bli lite i punktform men så får det bli.
Jag tvingar absolut ingen att tycka och tänka likadant, men jag vill också att ni respekterar mig och mina åsikter.
 
  • Richie är förbjuden att äta med bett i munnen, varför?
    - Jag anser att har hästen bett i munnen så är den fortfarande i arbete, påväg till arbete eller påväg ifrån arbete. Det är väl ingen som slänger av sig arbetskläderna innan arbetstiden är slut? Nej, är bettet i mun så får Richie inte en tugga av sitt hö och försöker han dra mig mot höet så räcker det nu efter ett par duster med att jag säger ett barskt ÖJ eller NEJ, så fort bettet är ute är det fritt fram att äta/dricka.
  • Jag ger aldrig godis direkt ur handen, varför?
    - Richie är väldigt pillig med munnen, vill inte uppmuntra tiggande eller ytterligare naffsande, tanken är att min lillasyster ska kunna rida på honom när hon är mogen, vilket betyder att hon kommer spendera en del tid med honom, hon har redan nu varit med ett par gånger men jag har inte vågat låta henne klappa i ansiktet osv med tanke på detta. Jag tycker inte att hans naffsande är så farligt, men för en tjej på precis 8 fyllda så blir det väldigt otäckt.
  • Richie får aldrig gå över mig varken i gången eller när jag står i boxdörren, varför?
    - Jag anser att när en häst försöker gå över mig/buffar överdrivet på mig så är det brist på respekt. Richie SKA respektera mig, han ska inte vara rädd för att gå fram till mig men det är inte samma sak som att visa respekt. Han har redan lärt sig att han inte får gå över mig eller försöka tränga sig förbi/emot mig nr jag står i boxdörren eller inne i boxen, gör han detta så är det enda jag gör att jag helt enkelt dänger till honom samtidigt som jag ryter till, han är så pass stor så ett litet nej och en puff hjälper liksom inte, jag anser att är jag hård från början så kommer jag slippa att vara så brysk senare, han måste lära sig att där jag står, där står jag!
  • Richie får aldrig gå en viss bit framför mig, varför?
    - När jag leder så får Richie aldrig gå längre fram än att jag är i jämnhöjd med hans bog, även detta är brist på respekt, jag är ledaren, han får inte utmana min plats i ledet. Jag var väldigt tydlig med detta från dag 1, har tränat sjukt mycket från marken att han ska stanna när jag stannar, helst utan att jag ska behöva ge ifrån mig ett ljud, oftast så behöver jag påminna honom ett par gånger i början men det går fortare och fortare, numera höjer jag bara ett finger och han stannar. Samma sak med att gå framåt, jag säger kom och går och då ska han börja gå, jag ska inte behöva dra fram honom. Jag övar detta mycket ute, är ute och går på vägarna med ett spö och försöker han gå förbi mig snärtar jag till honom på bringan, inte hårt, men tillräckligt för att markera att han ska hålla sig på sin plats.
  • När jag hämtar honom i hagen skall han komma till mig, inte tvärt om, varför?
    - Jag anser att en god relation till hästen innebär att jag inte skall behöva tvinga hästen att gå in med mig, när jag tar in Richie själv så ropar jag, kommer han inte så står jag inne i hagen och väntar tills han kommer till mig, det tar oftast inte mer än 5 minuter max eftersom han blir nyfiken på varför jag står där eller för att han blir avis på att jag klappar Boromir haha, testosteronstinna kusar! Jag ser till att aldrig ha bråttom när jag tar in Richie och detta är just för att jag ska kunna göra såhär. Kommer börja öva inkallningar med honom när jag läst på precis hur man ska gå tillväga.
detta är vad jag kan komma på för tillfället. Som ni märker så är det mest saker i hanteringen för tillfället, och detta är för att jag anser att en god relation på marken med tydliga roller gynnar en god relation även när jag sitter på.
Jag är väldigt tydlig att det inte finns en chans för honom att han får bestämma, han testade gränserna sist jag red ut, efter uteritten skulle jag in i paddocken och sitta av. Han ansåg inte behöva gå in där, jag kickar till honom i sidan med skänklarna och då reser han sig väldigt lätt, vill inte kalla det stegring, mest lätta på framdelen och vänder 180 grader runt. Han väger ca 800 Kg och i en dragkamp har jag inget att sätta emot, hade jag låtit honom vinna hade han ju lärt sig att han har ett kryphål där, så nej, jag vände honom, han backade, då ger jag honom helt enkelt ett rött rapp med pisken och då bär det fort av in i paddocken, väl inne får han massa beröm och sen hoppar jag av. visst han verkade lite förnärmad, men allt var frid och fröjd, jag visade att det inte var OK och han har inte testat mig mer efter det.
 
Det är så otroligt viktigt med att man har tydliga roller, att man han ett tydligt ledarskap med tydliga gränser, något ska inte vara helt OK ena dagen för att vara tabu den andra till att vara jätte OK en tredje dag, har du sagt att något är tabu så är det tabu, det måste man hålla stenhårt på. Därför har min och Richie relation blivit väldigt bra på denna korta tiden, man märker att han tyr sig till mig men respekterar det jag sagt. Nu när jag tycker han blir för på i boxdörren så höjer jag fingret mot honom och han antingen stannar upp eller backar, men så fort jag sänker fingret och sträcker ut handen så kommer han och vill mysa. Det är ett tydligt tecken på att han accepterat sin roll i vår relation.
 
Nu ska jag ta och runda av, har så himla mycket att blogga om och vill så gärna skriva ännu fler inlägg, men det är en dag imorgon också, eller hur? :)
Nu ska jag ta och duscha sen ska jag lägga mig ner och kolla på Supernatural!
 
 
 
 

Vad tycker mina tränare om Richie?

Det blir mycket inlägg här idag men jag passar på när jag har en riktig dator och slipper skriva från mobilen där jag skriver 2 ord/minut ;)
 
Har ju haft Richie i 2 månader snart, den 30e, hemskt vad tiden går fort!
Men jag har hunnit rida för de 4 tränarna vi har på klubben och fått utlåtanden så jag tänkte sammanfatta lite vad mina olika tränare tycker och säger om oss än så länge.
Kan börja med att säga att jag fått bekräftat att de flesta var väldigt skeptiska till hur detta skulle gå med tanke på att jag själv är 165 cm och Riche är 176, jag har faktiskt mätt honom ;)
Men i alla fall, de flesta verkar fått sina tvivel motbevisade till stor del :)
 
Eva-Lotta: Eva-Lotta är en av hopptränarna på klubben, numera har hon bara någon enstaka träning i månaden då hon har två andra jobb med. Hon tyckte mycket om Richie, jag citerar "ett snällt kassaskåp". Eva-Lotta tyckte att Richie var precis rätt häst för mig "Stabil och säker, precis en sån häst Emelie behöver" har jag fått höra att hon sagt.
 
Cicci: Cicci är ju då tränaren jag rider alla mina dressyrträningar för. Cicci gillade Richie från första sekund, det första hon sa när han kom var " Vilken vacker häst, jag förstår att du är förälskad för det är jag med nu!" Vilket var roligt att höra, Cicci tror verkligen på mig och Richie som det låter, hon gillar verkligen Richies Gångarter och hon säger " Det här kommer bli super Emelie" och senast igår fick jag höra "Det är inte lite häst du har att rida ihop Emelie men du gör det bra och trevlig och kämpar på, du är på helt rätt väg och med mer jobb kommer detta bli super, ni är jätteduktiga båda två"
 
Jossan: Jossan är tränaren jag har i Specialhoppningen nu för tiden, red för Sara innan men nu har jag bara Sara på torsdagarna. Jossan tyckte att han verkar snäll och stabil och precis en sån häst jag behöver, dels för mitt sälvförtroende och dels för att kunna utvecklas.
 
Sara: Sara tycker, vad jag förstår också att Richie är vad jag behöver, en snäll stabil häst. Av henne har jag fått lite mer konkreta kommentarer och konstuktiv kritik,första passet var det "han är långsam, du får jobba med tempoväxlingar och övergångar, precis som du kämpat med Nickie hela tiden." Men hon gillade Richies Kropp iaf, tyckte att han var fin och propotionerlig (stavning?) :)
 
Det värmer så mycket att de flesta gillar Richie och tycker att jag gjort ett bra köp, detta kommer låta lite hårt, men jag hade nästan skitit blankt i vad andra tycker ändå, jag anser att det viktigaste är att jag trivs och är nöjd men samtidigt vill man ju att tränarna man rider för ska gilla hästen och mig och hästen tillsammans som ekipage, det är väldigt viktigt att tränare kan ha lite tro i en och hjälpa en att nå målen. Hur mycket jag än älskar att rida på BPK så hade det inte spelat någon roll, hade jag märkt att de inte anstränger sig för att vi ska bli bättre för att de tyckt att jag gjort fel som köpt Richie, då hade jag tagit mitt pick och pack och valt en annan klubb...
 
MEEEN nu är det inte så utan jag har blivit positivt överraskad :)
Så nu taggar jag inför år 2014, mitt och Richies år :)
 
 
Persson på Cosa Nostra, Olsson på Bella och jag med bebis Richie i somras <3
 
Läs Perssons blogg på Perssons

Hur är Richie?

Så hur är nu Richie?
 
Ridningen: i Ridningen så är Richie den snällaste goaste häst man kan hitta, skulle aldrig göra något dumt osv. Dock så är det lite så att många dömer honom efter hans storlek, de tycker han ser klumpig och stor ut, tvärtom, Richie svänger och vänder precis som alla andra hästar, han speglar ryttaren sjukt bra! Ramar man inte in och ger rätt stöd, klart han inte svänger då, drar du bara i honom, klart han blir stark och tung! SÅ det jag vill få fram att han är känslig om man rider honom känsligt, han är så snäll och trygg, jag har aldrig varit med honom och känt mig rädd eller orolig, jag skulle lägga mitt liv i hans hovar ;)
 
Hantering: Här är han också sjukt snäll och ödmjuk MEN han kan vara väldigt bufflig, han tror ju att han är en liten shettis men buffar han på mig flyger jag ju till månen och tillbaka haha!
han är också lite naffsig, vill gärna pilla på allt och alla och det är lätt att ett finger eller en jacka slinker in i den där stora munnen.
 
min sammanfattning är att Richie är världens goaste, han skulle aldrig vara dum eller elak, den dagen han är det så kommer jag låta röntga/undersöka varenda del på honom! En snällare häst är ärligt talat en död häst!
Hade han inte varit så snäll och trygg hade jag aldrig köpt honom, med tanke på hans storlek så hade jag aldrig gett mig in i det!
 

Rutiner i stallet

Som alla andra så har jag mina rutiner i stallet så jag tänkte jag skulle skriva lite vad jag gör en vanlig dag när jag ska rida själv, alltså utan tränare.
 
  • Kommer till stallet
  • Hälsar på Richie och kollar så allt verkar allmänt bra
  • Fyller hans höpåsar
  • Fyller hans Kraft-byttor
  • Tar ut Richie i gången
  • Gör rent vattenhinken och fyller på den
  • Mockar rent i boxen
  • Kollar så att saltstenshållaren och krubban är ren
  • Tar av  Richie täcket och visiterar ben och rygg
  • Ryktar, kratsar hovar och under rykten kollar jag efter sår/skav
  • skyddar/lindar, sadlar och tränsar
  • Rider
  • tar in i boxen, sadlar, tränsar och skyddar/lindar av
  • ryktar av och eventuelt linimenterar
  • putsar utrustningen
  • kollar vattenhinken en sista gång
  • pussar Richie god natt
så brukar en dag se ut när jag rider själv, det jag är väldigt noga med är att jag aldrig hoppar upp på Richie utan att ha en plan, utan att veta vad jag vill få ut av passet, vill jag att han ska gå t.ex. med ett ärligt stöd till bettet så skiter jag i om det tar 2 timmar, han ska göra det innan jag avslutar. Även då jag rider kravlöst/utan plan så är det planerat, planen kan helt enkelt vara att jag inte ska ha någon plan :)
Så ungefär såhär ser det ut för oss en dag då vi inte tränar vilar.
 

Vad äter Richie?

Tänkte jag skulle skriva lite nogrannare vad Richie äter nu när han bor hos mig.
Jag har efter mycket efterforskningar under alla år jag haft hästar blivit väldigt petig med vad jag stoppar i min häst.
 
Hösilage: Richie äter 12 Kg hösilage om dagen vilket kommer ökas när tävlingssäsongen börjar för oss. Fodret är analyserat och är väldigt fint.
 
Kraftfoder: Tidigare åt Richie Kraft Grund, jag personligen anser att det är ju bara tillsatser i det. Grejen med Kraffts foder är ju att de alla tas upp av tunntarmen, hästar är grovtarmsjäsare så detta innebär att ytterst lite av det Richie åt innan blev till något mer än slagg och bajs. Nu får han St Hippolyts naturmüsli som är skapat för att tas upp av grovtarmen vilket leder till att allt han äter, tillgodoser det han behöver för att orka prestera längre fram. Priset för en 25 Kg säck av müslin är 315 kr, vilket jag tycker är en hel del pengar men jag anser att jag ger hellre hästen något som är bra för honom och som han inte behöver äta såna kopiösa mängder av än att slänga i honom 2-3 kg Krafft och veta att det bara bli bukfylla. Inget ont mot de som använder Krafft, men som sagt jag är sjukt petig, Richie ska ha det bästa :)
 
Betfor: Innan åt Richie betfor, som jag fattar det åt han 2 liter per dag innan, när han kom till mig fick han endast 1 liter om dagen fram tills jag fick hem St Hippolyts Irish Mash som han äter nu. Betfor är 70% socker och klassas enligt mig mer som en belöning än foder. Visst det håller igång magen, men allt socker då?
Nej tack! Jag valde att även här investera i ett bättre alternativ, som jag skrev St Hippolyts Irish Mash, vilket är som en slags gröt. Den innehåller bara ca 20-30% socker och den håller igång hans mage minst lika bra, om inte ännu bättre. Detta får han 3 ggr/ vecka och det räcker faktiskt! även här slipper han de stora mängderna, 1 Kg 3 ggr/vecka räcker. En 15 Kg säck från hippolyt kostar 290 Kr :)
 
Richies foderstat är framtagen av en expert på Hippolyt som har inriktat sig på just foder och hon reser runt hela Europa på föreläsningar om foder osv.
Som ni märker är jag noga med att de pengar jag lägger ut på Richie skall leda till att han får det bästa. Visst jag får betala ca 700Kr i månaden för hans kraftfoder, men jag vet att han mår som bäst av detta. :)
 
 

dressyrträning

idag var det mycket ställande och böjande på volt, flytta in framdelen och motställa i alla gångarter osv.
Richie tyckte jag var en pain in the ass men han var sååå fin!
i slutet blev han dock trött och hängde mest i min hand så då bestämde jag mig för att avbryta och avsluta honom.

cicci, min dressyrtränares kommentar; "Det är inte lite häst du har att rida ihop men du gör det så bra och trevligt. Han har blivit så mycket bättre sen han kom, du är helt klart på rätt väg och med mer träning kommer detta bli skitbra"

tycker det är roligt att det är fler än jag som ser möjligheterna med Richie, har även anmält mitt intresse för Div.3 laget i dressyr för häst, har även fått förslaget att vara med i Div.2 i hoppning för häst men vi får se, man måste hoppa LC, 1 meter så det är inget aktuellt i år iaf men det är kul att få förslaget :)

2 dagsfärska bilder kommer här nere :)









att utvecklas!

Jag har verkligen aldrig träffat en häst som så gärna vill göra rätt som Richie!
Igår på hoppträningen var det studs och mycket upphöjda galoppbommar på volt som stod på schemat!
han kändes väldigt fin och hoppade allt.
dock så tror jag inte att han fattadd att han skulle hoppa över studsen för han saktade ner och travade över dom haha!
men i slutet så hoppade han båda studsen utan problem!
Jag kände att flytet jag ville få fram aldrig kom utan han hoppade ett hinder, blev stark, jag tog tillbaka honom, han tappar aktivitet och bjudning och där kom vi i bottnen på hindret liksom :/
Men det är bara 3e hoppningen så det är inget att hänga läpp för :)
Jag känner mig så mycket säkrare i min egen ridning nu efter mitt år med Nickie och jag har fått en helt annan pondus och jag vågar låta mig själv att lägga mer tillit på Richie, känns skönt!

Dock tyckte Richie att jag var sååå dum igår, jag ville se hur han skulle reagera på vår spolspilta, den ville han inte veta av ;)
Dock så ger jag mig ju aldrig förrän jag fått ut det jag vill så runt runt gick vi och till sist stog han med alla fyra hovar nere i spolspiltan men han stog på tvären, det gör inte så mycket jag ville bara, att nu första gången, att han skulle stå där utan att försöka klampa över mig och gå därifrån blir mycket träning på spolspiltan märkte jag :)



Första uteritten

i måndags red jag ut Richie för första gången. skrittade bara och han skötte sig sååå fint!
trots brallande hästar i hagarna så gick han lugnt förbi, lite spänd men höll sig på sin plats.
vi red in bland träden och snirklade och det behövdes för gud vad hans sidor släppte!!
så detta ska göras med jämna mellanrum nu så länge vädret tillåter.

Idag, onsdag så är det hoppträning för Jossan och jag är så grymt taggad på 2014!!



intervallträning

idag var det dags för intervall omgång 2, man gjorde samma sak som förra gången bara att vilan emellan bara var 2 minuter!
nästa gång ska man lägga till en intervall så då får vi se hur det går :)
Richie är så duktig i ridningen nu! i hanteringen med såklart men visss gånger kan han vara lite sur och tycka att han inte behöver gå med mig ;)
jag tänkte jag skulle försöka få med mig någon som kan fota någon dag :)



Mål 2014

Nu kommer då inlägget med mål för mig och Richie 2014 och jag kommer dela upp dem i hopp, dressyr och allmänt.

Dressyr:
* starta en klubbdressyr under vårterminen.
* Starta en riktig dressyrtävling på hemmaplan under höstterminen.
* Få Richie mer bärig och utveckla formen så att han blir eftergiven och börjar söka sig ner till en bra form mer naturligt.
* Sist men absolut inte minst; bli mer sammansvetsade som ekipage och ha kul!




Hoppning:
* Starta minst en klass varje klubbtävling under året.
* Hoppa en Stadig runda på LE-höjd (80cm) på klubbtävling
* Prova på minst ett terränghinder uppe på vallen
* Hoppa en trippelbarr, behöver inte vara hög.
* Få en kvickare häst som svarar på mina hjälper direkt och inte 5 galoppsprång efter





Som ni märker så har jag inga överdådiga mål i varken hoppning eller dressyr detta året och detta är för att jag känner att jag faktiskt har tid att skynda långsamt. Vi behöver jobba ihop oss och både han och jag behöver känna tryggheten i varandra.

Allmänt;
* Få en bättre relation till Richie och bättra på med ledarskapsövningarna.
* Ta ut en kiropraktor som får kolla igenom honom och sen fixa en sadel som ligger perfekt just på Richie.
* Ta ut hippolyt för sammanställning av foderstat.
* Planera upp hans veckor och följa planen, aldrig rida ett pass utan en plan, jag ska veta vad jag vill uppnå redan när jag kommer till stallet och om det ska ta 30 minuter eller 2 timmar att uppnå det så får det vara så.
* Låta båda mina tränare rida Richie så de kan känna just hur han är så det blir lättare för dem att hjälpa mig.

Jag är så taggad på 2014 nu!
Richie har gjort mitt liv så mycket ljusare, han kom in i mitt liv nu när jag som mest behövde en vän. Jag har bara haft honom en månad men redan har jag suttit otaliga gånger och pratat med honom och gråtit ut mot honom när allt annat är skit, han är min klippa!
Han gör mitt liv värt, så detta året är vårt, han ska få det bästa eller inget, jag ska viga all tid jag kan för att stärka banden mellan oss.
Jag trodde inte att man kunde känna en sån samhörighet med en häst men nu har jag fått beviset!
Richie är en oslipad diamant och en ängel i all hantering och ridning.
Jag släpper honom aldrig ifrån mig nu!
Jag älskar honom utav hela mitt hjärta och hos mig ska han stanna till tidens slut.
Hästen jag kämpat så för och drömt om så länge är äntligen min, bara min och först nu är mitt liv komplett!

2014, Come at me!!



Richie

nu har jag ägt Richie i lite mer än en månad och allt går bättre och bättre!
första ridpasset ville han inte veta av att gå i form osv men nu sista passet så har han börjat söka sig ner riktigt bra och jobbar på fint!
har såklart en hel del mål och de kommer jag dela med mig av i ett eget inlägg.

Jag och Richie har kommit varandra väldigt nära nu på kort tid och jag tänkte att jag skulle skriva lite olika inlägg om hur jag ser på hästhållning, hur richie är som häst och lite så, hade det varit kul? :)

så här är lite inlägg som väntar:
* mål 2014
* min syn på hästhållning/relationsskapande
* hur är Richie
* vad behöver jag och Richie jobba på?
* vad tycker mina tränare hitills?



svar på fråga



svar: Ja, Irmeli jag köpte Richie den 30e november så nu är jag ägarr till honom :)
Jag är så glad att Richie kommit in i mitt liv nu när jag behövde en äkta vän som mest :)

BPKRYTTARE

Live Life Large

RSS 2.0