Cefyr

Igår så cyklade jag till stallet när jag skulle ta hand om Cefyr, riktigt skönt väder ute :) 
först så gjorde jag mat och mockade och borstade osv och efter det satt jag och kollade på hoppträningarna som Eva-Lotta hade, det är så roligt att kolla på även om man inte är med själv eller ens har en häst man kan göra övningarna med :)
Mycket mer än så gjorde jag inte men ska dit på torsdag igen så då skriver jag :)
// Emelie

Labello

I lördags red jag Labello!
vi hoppade lite serpentiner samt satte ihop det med två andra hinder så att det blev en bana!
bild på övningen kommer som vanlig där nere ;) 

Efter lektionen så skulle vi skriva tre hästar som vi skulle kunna tänka oss att rida som skulle vara utvecklande, men vi fick inte välja Lisa, Nikita (shettisar), Hajen, Summernight eller Nickie (barnhästar typ)
Så det fanns egentligen bara fyra alternativ kvar vilka var Depa, Fritz, Mirco och Labello, och för mig var inte Depa ett alternativ så mina namn var ju redan klara ;) 
det finns två hästar till som heter Charlie och lampart, fast de är nya så jag tror inte de ingick i det hela (annars hade jag kunnat tänka mig Lampart ) 

På söndag är det även tävling, men nu blir det knivigt för mig, innan har det alltid varit självklart för mig att tävla Depa eftersom det varit henne jag ridit hela tiden, men nu när jag har Depa-"paus" (läs förbud MAMMA ;)  )  så vet jag ju inte vilken jag ska tävla O.o 
Sara skulle kolla vilken häst jag skulle kunna ta så jag får nog reda på det senast lördag, då man ska vara där och ta hand om hästarna + putsa sakerna dagen innan tävling. Förhoppningsvis får jag reda på det innan anmälningarna går ut :P 

men men fick tyvärr inga bilder denna gången eftersom jag inte hade någon med mig men ni får en bild på övningen istället :) 

hoppas ni förstår min röriga bild men skriver ändå
1. det hindret längst till vänster på medellinjen, kom i vänster galopp
2. kommer från första hindret i höger galopp och landar i vänster
3. kommer i vänster galopp och landar i vänster
4. fortsätter mot oxern och landar i höger galopp 
5. kommer mot det diagonala räcket i höger galopp, rättar galoppen till vänster
6. kommer mot det hindret längst till höger och landar i vänster galopp 
7. fortsätter i vänster galopp, hoppar mittenhindret, byter galopp om man landat i fel
8. hoppar över hindret som var nummer ett en gång till
hoppas det gav lite mer klarhet :) 

skriver på torsdag när jag kommer hem från dressyren igen :)
// Emelie


dagens lektion

Idag hade jag med mig min egen häst, chesney på lektionen!
han körde med mig, och var en riktig fuling, försökte slänga av mig men jag landade på fötter så det gills inte, too bad for him!
Han hoppade inte så bra heller, men det hade jag inte väntat mig men ett bra språng fick vi till iallafall!
nehe jag har inte så mycket kommentarer egentligen mer än att Sara, min ridlärare ska känna på honom någon dag under påsklovet så kanske hon blir klokare på honom, eftersom inte jag blir det!
puss på gumpen, skriver nästa gång jag varit i underbara braås :*
// Emelie

Labello

Igår red jag dressyr för Cicci. 
fick rida en häst som heter Labello och han är 12 år. 
(skimmeln i headern) 
Labello är en väldigt mjuk och stabil häst som har lätt för att samla sig och gå på tygel. 
Riktigt trevlig när man väl förstår hur man ska rida honom :) 

Vi övade på bakdelsvändningar, skänkelvikning på hörnlinjen och mycket lösgörande. 
Bilder på labello kommer nedanför bilden på övningen, som ni kommer se så är inte mina paint-skills så himla bra men jag hoppas ni förstår ändå. 
vi jobbade på de tre stora volterna.
mina volter blev inte så snygga men det ska iaf vara runda volter ;)
// Emelie

Cefyr

Igår var jag och pysslade om Cefyr, gjorde kraftfoder, vägde upp hö, mockade och borstade. 
Cefyr var jättekelen och ville noghelst krypa upp i armarna på en ha ha :)
Det gjorde ganska ont i armen men jag lyckades borsta och sätta på fleecen med vänster arm!
SKILLS!!

Cefyr är då ett halvblod efter Quite Easy och han är verkligen en av de snällaste hästar jag känner. 
Han är snäll att rida och jag har hjälpt till med honom i ca ett år nu, är hos honom på måndagar och hjälper till dagar när jag har lektion osv. 
Ibland så skrittar jag ut honom och ibland så motionerar jag honom i ridhuset, har även fått hoppa honom på träning för Sara två gånger och det har varit jättekul!
Nedanför så ser ni lite bilder som jag tagit under året jag har hjälpt till :) 


bild 1: Dressyr tävling i Bergunda

bild 2: Cefyr i hagen

bild 3: Sara på hoppträning

bild 4: jag på Cefyr

bild 5: Sara på klubbtävlingen den 4/3, framhoppning

bild 6: Sara på klubbtävlingen den 4/3, framhoppning

bild 7: Sara inne på banan den 4/3


// Emelie

Depa <3

Depa är ett fullblodssto som är född 2004 i Lettland, hon kom till BPK 2008 och var ganska outbildad men har utbildats och blivit riktigt duktig av ridskolans personal och lite mer rutinerade elever.
Depa var den häst som jag fick rida första gången jag red i Saras Lördagsgrupp, jag föll direkt för henne och tyckte att hon var väldigt trevlig.
Trots att hon är fullblod så kan hon vara riktigt loj och det tar ett tag innan hon kommer igång, är man på henne för mycket så kan hon stanna och krångla lite. 
Hon är en häst som kan tycka saker är superotäcka och hon visar det gärna genom att försöka fly till andra sidan av ridhuset.

Hon är samtidigt en väldigt säker häst inom hoppningen, hon vägrar i princip aldrig och hon är duktig på att taxera själv, ju mer man stör henne desto sämre går det, så man ska ha lite längre tyglar, ett bra tempo med långa aktiva galoppsprång och sen bara ha kontakt i munnen och låta henne göra resten. 


Dock så är vi två i en period just nu som gör att hon har kastat av mig två gånger i rad då vi haft lördagshoppning, och båda gångerna har jag slagit mig ganska rejält, så som det står i inlägget nedan så kommer jag att ha en Depa paus, så jag vet inte om det är henne jag kommer tävla på nästa klubbtävling eller om det blir någon annan.

Depa är efter devejs-pumpurs.

// Emelie

När olyckan är framme

Hejsan!

Uppdaterade inte igår pga att olyckan var framme igår under ridlektionen.

Vi hoppade en linje på fyra hinder med två galoppsprång emellan.
Jag red Depa, presentationen av henne kommer imorgon när jag har en dator med bilder.

Målet med övningen igår var rakriktning av hästarna, Depa som gärna ålar sig och springer snett osv tycker det är jobbigt när man kommer åt henne.
Hela lektionen hade gått bra likaså framhoppningen som hade gått lite halvdant.

Men så lyckades jag riktigt klämma åt henne och få henne riktigt rak och hon hoppade superfint, men över sista hindret så tappade jag stigbygeln.
Depas sadel ger verkligen noll stöd så var svårt för mig att klämma åt runt henne på ett bra sätt, när vi kom ut ur hörnpasseringen så la hon av ett stort bocksprång, och som ni säkert förstår så hade jag inte en chans att sitta kvar!

Jag trillade emellan Depa och väggen, slog i väggen med hela högersidan och sen ner på marken och slog huvudet i marken ganska rejält.

Men det gick över förväntan bra, Sara hjälpte mig till nedre hörnet så jag kunde sätta mig på en pall och ta det lugnt, det var en jättesnäll kvinna som stog och höll i Depa resten av lektionen och tyvärr kunde jag inte hoppa upp igen, vilket nog var bra vid närmare eftertanke, för hade jag kommit upp hade jag inte kommit ner.


Sara och jag kom överrens om att det kanske var dags för en Depa-paus för min del ett tag nu, har nämligen ridit henne varenda lördagträning utom två då jag red Fritz. Jag tror att det kan behävas, även om jag tycker om Depa så är vi i en sån period nu, så det är bättre att jag rider någon annan och sen provar igen om ett tag!


Men jag mår bra, har dock väldigt ont i armen, kan inte lyfta den mer än en liten bit, kan inte bära tunga saker med den, jag har ingen känsel i ländryggen, rumpan eller höger höft, har sjukt ont i ryggen, kan knappt gå utan att det gör ont, kan inte sitta normalt osv, har också ont i nacken så kan inte vända huvudet åt höger, men jag andas och det är det viktigaste!


Jag är glad att jag hade min säkerhetsväst på mig, vill inte tänka på smärtan eller skadorna jag hade fått om jag inte haft det!
Så lär er en läxa nu innan olyckan är framme!
Använd säkerhetsväst när ni rider!


// Emelie

Fritz

Igår red jag Fritz, det är en Nordsvensk på 13 år. 
Han är en väldigt snäll och rar häst men han är också väldigt stark. 
I dressyren så är han väldigt trevlig och välutbildad men han är väldigt svår att rida ihop, han blir gärna för lång och det är väldigt tungt att rida honom så man blir fort trött, och man måste verkligen vara noga med att han lyssnar och att han inte "älgar iväg" som min ridlärare säger!
I hoppningen är han också väldigt duktig och en i min grupp har hoppat 120 med honom, jag har nog bara hoppat 80 med honom men han är verkligen en klippa bara han förstår vad han förväntas göra, får han för lite fart eller inte förstår så kan han stanna eller gå åt sidan, men han är riktigt fin att se på när han både hoppar och dressyrar!

Vi hade förberedande hoppning för Sara och det vi övade på var att trava över upphöjda bommar på böjt spår så att hästen fick länga och stärka sin yttersida.
Först red vi alltså över tre bommar, sedan kunde vi välja mellan att stanna på samma volt eller rida igenom två koner och ställa hästen åt andra hållet och rida på en annan volt och sedan ta bommarna när vi ridit igenom konerna igen, jag gjorde så att jag red som i en 8a hela tiden, det tyckte jag funkade fint!

Nedan kommer först en jättefin *host* bild på övningen och sedan kommer ett par bilder från när jag red Fritz sist!


// Emelie

Presentation!

Hejsan!
Emelie heter jag, jag är 18 år och bor i en håla som heter Alvesta och även i en by som heter Mästreda.
Jag går andra året på Gymnasiet där jag läser IT/elektronik och där trivs jag helt okej.
Jag har två hästar som heter Zinta och Chesney, men dem kan ni läsa om på min andra blogg.
Jag rider på världens bästa ridklub, braås Ponny och ridklubb (BPK)
Där rider jag varje torsdag och lördagar på jämna veckor.
I Hoppning så rider jag för Sara Nilsson, som också äger hästen Cefyr som jag hjälper till med ibland, honom kommer ni få läsa mycket om här!
Hon är verkligen jätteduktig och har tagit mig från att bli nervös av hinder på 50 cm till att våga hoppa en oxer på 110 cm på en enda termin!
I Dressyr så rider jag för Sofia "cicci" Erlandsson och hon är jätteduktig  det hon gör och helt klart en förebild för mig inom ridningen, hon är otroligt duktig på det hon gör och har under bara en termin lärt mig från att "åka" häst till att faktiskt rida, jag kan inte påstå att en dressyrryttare hade blivit impad av mig men jag kommer dit jag vill åtminstone Ha Ha!
Den hästen jag tror ni kommer få läsa mest om på den här bloggen är Depa, en fullblodsdam som jag hoppar för Sara och som tillhör klubben, jag är också typ den enda som tävlar henne så hon känns lite som "min" häst när det är dags för tävling!
Det var lite om mig!
Designen kommer fixas inom kort och så vill jag säga på förhand, att denna bloggen kommer endast uppdateras torsdagar och lördagar då jag ridit, och även måndagar och andra dagar då jag varit i stallet :)
Presentationer av hästarna på ridskolan kommer allt eftersom jag rider dem, ni kommer få en presentation av Fritz senare! :)
// Emelie
Jag och min häst Chesney på bilden :)

Välkommen till min nya blogg!

BPKRYTTARE

Live Life Large

RSS 2.0